Hösten är på väg

Det är ingen slump att NaNoWriMo (National Novel Writing Month) utspelar sig i november. Under den månaden lovar författare världen över att skriva nonstop tills de har nått 50.000 ord. En hisnande hög siffra som säkert ger ångest till både en och annan av den halva miljonen deltagare som finns.

Den logiske människan hävdar kanske att NaNoWriMo naturligtvis ska utspela sig i juli eller augusti. Under semestern, den enda period då vi verkligen har tid att skriva. Det är inte lätt att hinna med ett författarskap i november när man samtidigt har heltidsjobb, ungar och tandläkartider att passa.

Så vad har november att erbjuda som juli inte har?

Svaret är enkelt. Regn, blåst, mörker, paraplyer som vänds ut och in, blöta strumpor på barnen, reflexer som ramlar av, cykelljus som slutar fungera. När hösten sveper in tar den med sig en melankolisk stämning som fungerar som ett livselixir för alla författare-in-spe. När regnet slår mot rutorna väcks passionen till liv hos författaren, som naturligtvis sitter inomhus. Startsignalen går precis när kvällsteet dukas fram. Så snart Earl Grey aromen letar sig uppåt väcks något till liv i författaren. En tanke, en känsla, en händelse. Vad skulle hända om …?

Bara något ögonblick senare har teet kallnat och familjen lagt sig. Ryggen knakar när författaren sträcker på sig. Klockan är över midnatt. Det gör ont i handlederna. Längst nere på skärmen står kvällens resultat: 1667 ord. Ännu en perfekt kväll i november.

Jag längtar.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s