Jag vill vara normal, Timbuktu!

Lundafödde Jason Diakité, a.k.a. Timbuktu, har hamnat i blåsväder för sitt tal på Pride-invigningen. Rebecca Weidmo Uvell har granskat Jasons deklarationer här och menar att vänstervänlige Timbuktus tal är hyckleri. Jason håller inte med och debatten är i full gång.

Meningen med invigningstalet och Pride-konceptet verkar ha försvunnit någonstans i mediabruset. Jättesynd, tyckte jag, och letade upp talet för att kunna bilda mig en egen uppfattning. Då hörde jag honom hålla ett tal under parollen ”Normal? Vem fan vill vara normal?” och han fortsatte med att förklara att man skulle stå upp stolt för den man var och inte låta sig påverkas av andra människors rädslor eller fördomar.

Jag har bara en sak att säga dig, Timbuktu.

Jag vill vara normal.

Om det fanns någonting jag ville ändra på i mitt liv så är det just detta. Jag vill vara normal.

I hela mitt liv har jag varit annorlunda. Konstig. Svår att förstå sig på. Introvert. För smart. För svart & vit och samtidigt för liberal. Jag pratar inte mycket. Jag säger vad jag tycker och står för vad jag har sagt. Det skrämmer folk. Jag skrämmer folk. Jag försöker inte passa in, för jag vet att det inte går. Jag är som jag är. Du får vad du ser, jag gör mig inte till.

Det är jobbigt, Timbuktu, att stå för den man är. Djävligt jobbigt. Jag har inte bett om denna personligheten och hade gärna haft en annan. Precis som en gay säkert är stolt över sig själv men ändå säkert gärna hade varit straight under uppväxten. Bara för att slippa kämpa hela tiden. Att slippa försvara sig mot klasskamrater, att slippa möta den äldre generationens grymtningar. Att låtsas som att man inte hörde den där spydiga kommentaren. För det tar och det tär, Timbuktu. Jag är trött på att kämpa, trött på stå upp för något som jag själv inte har valt.

Hade jag fått välja, hade jag gärna varit normal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s